Se upp med råa champinjoner

Råa champinjoner

Ät inte råa champinjoner.

Som vanligt blir jag så besviken när jag besöker en restaurang som serverar råa champinjoner: Av någon underlig anledning når vi inte ut till konsumenter, handlare, restauratörer och odlare med vårt budskap:
– Champinjoner ska inte ätas råa.
– Man ska inte överkonsumera! Ät inte mer än 200 gr per person och månad.

Råa champinjoner innehåller agaritin, ett svampgift (ett hydrazin-derivat).
Halten gift reduceras vid upphettning. Det försvinner inte helt. Därför ska man inte äta så mycket champinjoner över huvud taget. Max 200 gr per person och månad (rå vikt).

Så här skriver Livsmedelsverket
”Det är uppenbart att det är mycket svårt att ge råd till allmänheten utifrån de gjorda försöken. Det kan dock, utifrån en samlad bedömning av alla data, vara lämpligt att avråda från en alltför hög konsumtion av champinjoner. På samma sätt som med många andra livsmedel bör man undvika extrem konsumtion. Som ett riktmärke för en konsumtion som innebär en mycket liten risk kan man ta medelintaget av champinjoner i Sverige som ligger mellan 2 och 2,5 kilo per person och år. Detta motsvarar ett par hekto per månad. Konsumerar man i stället denna mängd varje vecka under lång tid kan det finnas anledning att tänka över sitt intag.
För att minska exponeringen för de ingående fenylhydrazinerna kan man tillaga svampen innan den äts. Kokvatten bör kasseras. Konserverad svamp innehåller betydligt lägre halter än färsk svamp. Mängden fenylhydrazin minskar ytterligare om man inte använder lagen i burken.”

Sedan Livsmedelsverket har gjort om sin hemsida, har denna text ersatts med följande:
”Det finns risker med att äta stora mängder champinjoner regelbundet under lång tid. Champinjoner innehåller fenylhydraziner som kan vara cancerogena. Som med många andra livsmedel bör man därför undvika extrem konsumtion. Att äta cirka ett hekto i månaden eller mindre är ingen fara. Men skulle du äta den mängden en gång i veckan under lång tid finns risk för effekter på hälsan. Forskare har sett samband mellan champinjoner och cancer i djurförsök.
Konserverad champinjon innehåller betydligt lägre halter än färsk svamp. Mängden fenylhydrazin minskar ytterligare om man inte använder lagen i burken.”

Källa
(www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Svamp-och-svampgifter/Champinjoner—risker-med-hog-konsumtion-/)
www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/svamp/champinjoner–risker-om-du-ater-for-mycket/

4 Responses to “Se upp med råa champinjoner”

  1. Ingrid Christensen 30 juni 2017 at 10.45 Permalink

    Hej!
    Min mamma åt mycket svamp. Hon plockade själv både champinjoner och bläcksvamp på olika ställen. Hon fick cancer i urinblåsan, som hon levde med i 5 år. Hon var 83 år när hon dog. Kan svamp vara anledning för denna typ av cancer?
    Mvh
    Ingrid

    • Monica Svensson 30 juni 2017 at 12.31 Permalink

      Hej Ingrid!
      Är ledsen för att din mor drabbades av detta. Jag har absolut ingen kunskap om hur sjukdomarna drabbar oss. För min del väljer jag att försöka leva efter någon form av övertygelse om att vi själva kan välja det vi vill tillföra kroppen och miljön. Jag tycker att det är viktigt att alla människor får möjlighet att själva göra sina val, utifrån kända fakta. Det är det som driver mig att sprida vidare vad toxikologerna inom Europeiska Ministerrådet kommit fram till när det gäller svamp. Min egen svampkonsumtion är inte speciellt hög./Monica

  2. Tim 23 april 2017 at 09.26 Permalink

    Nu måste du ju skämta! Man måste äta stora mängder champinjoner för att få 1/100000 större risk att få cancer.

    Gör lite efterforskningar innan du skrämmer upp folk att inte äta chaminjoner

    • Monica Svensson 23 april 2017 at 12.36 Permalink

      Hej Tim!
      Min varning är inte till för att skrämma upp folk. Den är till för att göra fakta mer kända bland konsumenter.
      Tillaga champinjonerna väl om du vill äta dem. Ät inte så mycket bara./Monica

Kommentera