Färgning av ullgarn med svamp

 

A. Tvätta garnet

 1. Lös upp hälften av tvålflingorna i rikligt med vatten i en tvättho. Det är viktigt att den färdiga lösningen inte är varmare än 40 grader.
 2. Lägg i garnet och låt det ligga ca 20 min. Dra upp det ur vattnet och lägg ner det igen några gånger under tiden så att fett och olja löses ur garnet.
 3. Skölj garnet noggrant, men pressa försiktigt ur vattnet i stället för att vrida ur det. Vridning filtar ihop garnet. Låt garnet hänga tills allt överflödsvatten runnit av och garnet är mer fuktigt än blött.

 

B. Beta garnet

 1. Värm ca tre liter vatten i en rostfri kastrull.
 2. Lös alun och vinsten i lite ljummet vatten och häll i kastrullen.
 3. Lägg det fuktiga garnet i handljummet vatten.
 4. Flytta över det handljumma garnet till kastrullen när vattnet har blivit max 45 grader varmt. Detta för att undvika att garnet utsätts för snabba temperaturväxlingar, vilket försämrar kvaliteten markant.
 5. Hetta upp till 90 grader och se till att hålla den temperaturen så konstant som möjligt under ca 1 timme. Vattnet får aldrig bli över 100 gr; det klarar inte ullgarn. Rör om med en plastslev då och då så att betningen fördelas jämnt i garnet. Med en träslev kan garnet skadas.
 6. Innan garnet tas upp ska det svalna i badet till ca 40 gr.

Ž

C. Färga garnet

 1. Under tiden garnet svalnar i betbadet ska svampen kokas upp i ca 5 liter vatten i en rostfri kastrull. Se till att ha mycket god ventilation, annars kan ångorna upplevas besvärande.
 2. Låt svampen koka ca 30 minuter.
 3. Sila färgbadet och kasta svampen.
 4. Späd färgbadet med kallt vatten eller låt det svalna till 40 gr.
 5. Lägg i det ca 40-gradiga garnet i färgbadet med samma temperatur.
 6. Värm till 90 grader. Den temperaturen ska hållas under 60 minuter. Använd termometerns larmfunktion för den högsta temperaturen och passa så att inte temperaturen sjunker för mycket. Min erfarenhet är att temperaturen ändå varierar från strax under 80 grader till ca 95 grader, men att det är godtagbart. Rör om med plastsleven och se till så att allt garn ligger i färgbadet.
 7. Låt garnet svalna i färgbadet till ca 40 grader.



D. Tvätta garnet

 1. Lös upp resten av tvålflingorna i rikligt med vatten i tvätthon. Det är viktigt att den färdiga lösningen inte är varmare än 40 grader.
 2. Tvätta och skölj som beskrivs i A. Œoch låt garnet torka hängande, t ex på en galge i rumstemperatur.

Färgbadet kan användas flera gånger. Späd det med vatten till 5 liter och det är klart för att användas igen. Färgerna blir annorlunda, men ton i ton med det första badets färger.

 

 

 

 

2 Responses to “Färgning av ullgarn med svamp”

 1. Anna Lena Lind 24 augusti 2020 at 15.58 Permalink

  Enkel och bra bra beskrivning för färgare!

  • Monica Svensson 24 augusti 2020 at 16.32 Permalink

   Tack för din återkoppling. Med utgångspunkt från den här enkla beskrivningen kan man experimentera hur mycket som helst med sin färgning.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.