Mer om – Staffan Ullström

Staffan Ullström är en autodidakt, vänsterhänt konstnär som har tecknat och målat under stordelen av sitt liv. Staffan är född 1949. Han började rita av uppstoppade fåglar redan 1964. Staffan Ullström är numera en väletablerad konstnär, som har producerat en väldigt stor mängd djur- och landskapsbilder. Hans verk har kunnat avnjutas på till exempel Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm, Malmö museum, Naturhistoriska museet i Göteborg och zoologiska museet vid Oslo universitet.

̶  Jag har haft utställningar från Skellefteå i norr till Malmö i söder, berättar Staffan.

Staffan Ullströms verk finns förstås också i stora mängder läromedel, böcker, lexikon, tidningar och tidskrifter. Hans djur finns också på olika svenska frimärken, bland annat serier som Djur i hotad miljö, Vilda djur 1, Vilda djur 2, Vilda djur 3, Sjöfåglar, Nordens ark, Hundar, Snövita djur och för Posten Åland Hasselsnok & Större vattensalamander, Svampar, Rovdjur samt frankeringsetiketter Bondens djur.

Staffan Ullström

Jag har träffat Staffan när vi har deltagit i Forskningsresan i Naturvårdens utmarker. Han brinner förstås för vår natur och för bevarandet  av våra arter, precis som alla vi andra som deltar i den resan varje år. Under dessa resor ser vi oftast Staffan Ullström med kamera och mängder av utrustning. Undrar om det kommer en bok?

På den frågan svarar Staffan:
̶  Kameran har blivit som ett andra skissblock, eftersom man hinner med mycket flera bilder.

Bilden på Staffan Ullström är tagen i Idre 2006.

Text och bild: Monica Svensson.