Gul fjällskivling ger undringar

Jag kommer ihåg när jag gick min (första) svampkonsulentutbildning någon gång på 90-talet, att Pelle Holmberg sa en sak som fastnade rejält.

– Att vara svampkonsulent är att vara folkbildare, sa han.

Det kanske är därför som jag lägger mig i diskussioner om svampar och gärna ger råd och förklarar både här och där.

Som t.ex. igår när jag såg i DN på Namn och Nytt att den gula fjällskivlingen väckte frågor igen (den dyker upp då och då i olika sammanhang).DN Namn och Nytt 2014-08-15

Då kände jag mig manad att skicka en liten förklaring och si – den dök upp idag.DN Namn och Nytt 2014-08-16

Kul, tycker jag!

 

 

 

 

 

 

 

 

Bo Nyhléns inlägg på DNSöndag 17 augusti:

Bo Nyhlén förklarar att man inte ska äta gul fjällskivling.

Det är en självklarhet. Gul fjällskivling är ingen matsvamp.

Han säger också att den är ”snarare svagt giftig”.

Alla svampar som äts råa (t.o.m. champinjoner) kan förorsaka diverse magsmärtor, illamåenden eller allergiska reaktioner! Det finns fortfarande alldeles för lite kunskap om alla ämnen i svamparna.

Därför delar vi upp svamparna i matsvampar, giftsvampar och övriga svampar. Gul fjällskivling tillhör gruppen övriga svampar. Och dem ska man aldrig äta!