Äntligen börjar svampsäsongen i Hälsingland

Det har varit alldeles för artfattigt ända tills nu. Kantareller har alla hittat, men de andra arterna har lyst med sin frånvaro.

I förrgår var jag ute och kollade läget tillsammans med min franske vän Benoît Peyre och hans kusin Michelle. Vi hittade kantareller förstås, men också soppar, bl.a. karljohan och andra efterlängtade arter. Rimskivlingarna börjar att komma rejält och svart trumpetsvamp hittade vi på mitt vanliga ställe. Någon sandsopp fanns det också. Brun kamskivling verkar trivas i år, men den äter jag inte. Inte heller gallsopp förstås, men sådana fanns det många av och stora…

Den mycket farliga toppig giftspindling hittade vi ett gäng av. Alltid bra att visa upp.

I dag tror jag att jag sak ta en liten tur till ett område där jag hittade lystickor för några veckor sedan. Jag lämnade några små. Kanske har de växt till sig?

Karljohan, Boletus edulis.