Matsvamp blir riskmat
Svamp är ett högrisklivsmedel när försäljare inte har en aning om vad de säljer.
Här två exempel:
”Färska fina lyxkantareller”
Den första bilden är från 7 mars i år på Hötorget i Stockholm:
Här ovanför säljer man ”färska fina lyxkantareller”, som egentligen är trattkantareller, Craterellus tubaeformis, av mycket skiftande kvalitet. Tittar man noga så finns det flera som man kan bli matförgiftad av.
Bredvid dem ligger, enligt samma försäljare, färska karljohan, Boletus edulis. Det är egentligen kungsmussling, Pleurotus eryngii.
Ostronskivling eller kungsmussling?
Den andra bilden är från i dag, 27 maj 2015, på ICA Kvantum i Bollnäs.
De säljer ostronskivling, Pleurotus ostreatus, och på skylten står det att den också kallas kungsmussling. Men kungsmussling är en helt annan art (se första bilden). Visserligen är den släkt med ostronskivlingen, men är mycket större och kraftigare:
Så länge man blandar ihop en matsvamp med en annan matsvamp är det väl inte så allvarligt, men det finns faktiskt människor som är allergiska mot olika typer av svampar. Det måste finnas skyltar med exakta artnamn.
Visst borde försäljarna veta vad de handlar med?