Utflykt med Friluftsfrämjandet Arbrå

En trevlig utflykt i Tjuvbergets Naturreservat, söder om Bollnäs i Hälsingland. Sett till antalet ätbara arter gav utlfykten mager utdelning, men eftersom vi besökte ett naturreservat så fick jag visa på mängder av rosenticka, lite ullticka och några andra fina arter.

Vad hittade vi då?
Cirka fem smörsoppar i varierande skick, några buktriskor, mängder av rödbandad spindling, en mycket bedagad vit flugsvamp, grå bläcksvamp som hade bläckat ordentligt, en fläcksopp, ett par storkremlor, några få kantareller och lika få trattkantareller. En blodspindling hittade jag också, men alla korktaggsvampar vi såg var från förra året.

Tickor
Det blev inte många som fick något ätbart med sig hem. Men eftersom vi gick i ett naturreservat så fick jag visa på mängder av rosenticka, lite ullticka och några andra fina arter. En gigantisk klibbticka hade lossnat från värdträdet och en ny var på väg.

Naturvård
Eftersom vi var där vi var så blev det många tillfällen att prata om naturvård och naturvårdsarter. Gruppen visade stort intresse av att lära sig mer och verkade törsta efter mycket kunskap. Trevligt ändå, trots att jag hade hoppats att få förse dem med en massa god matsvamp till kvällens middag.

Läs Facebook-inlägget från utflykten »

Ett gäng härliga människor att hänga med ute i skogen. Hoppas vi ses igen!