Beef Jerky – gör din egen nyttiga snacks

Det går förstås att torka även kött på Dörrex svamptork från Stöckli. Kolla här hur du gör nyttig Beef Jerky-snacks:

Ett kilo högrev
Jag köpte en bit högrev på cirka 1 kilo och tänkte att det måste gå att använda någon variant av tjälknölsreceptet för att lyckas.

Efter ett dygn
Det gick mycket bra. Jag började med att ha köttet ett dygn i varmluftsugn i 60 grader.
Efter det slog jag över saltlake som täckte hela köttbiten och det fick stå ytterligare ett dygn i ugnen. Saltlaken var också ca 60 grader när jag tillsatte den.

Köttet med saltlake
Två dygn i varmluftsugnen utan att jag behövde göra annat än tillsätta lite mer vätska under tiden – det dunstar bort en del.

Köttet skärs upp
Så tog jag upp köttet, torkade bort laken med hushållspapper och skar i tunna skivor.

Köttet på torkens ollor
Skivorna lade jag i nydiskade torkollor och körde torken på 50 grader.

Köttet torrt
Efter några timmar var allt knastertorrt och vi kunde börja att ”snacksa”. Mumsigt!

En hög med Beef Jerkey

5 Responses to “Beef Jerky – gör din egen nyttiga snacks”

 1. Christer 27 mars 2017 at 19.07 Permalink

  Monica!
  Nu har jag testat svamptorken för en helt annan sak än svamp: Precis som Du med kött. Det jag kan säga är att jag har använt innanlår och det blev perfekt, men bogkött kan inte rekommenderas. Och 2.4 kilo med 4 ollor blev nästan för mycket. Funkade, dock torktid 18 timmar. Fick flytta runt ollorna ett antal gånger. Men torken är helt perfekt! Töffar på och jag vågade t o m på andra rundan sova trots att torken var igång! – Men den kräver att man inte överlastar, och har tiiiid att torka rejält, speciellt om man gör indianska rätter, där köttet sedan ska malas ner till pulver för vidare hantering. Torken är lätt att hålla ren, men jag är lite försiktig vad gäller själva rengöringen av torkmaskineriet i botten, och det vill till att det är små köttslamsor som inte droppar, för då har man kanske (?) problem när man nått botten…? Att DÄR svabba runt med en våt trasa efter att ha kört ollorna i diskmaskin – känns lite farligt. Ska så fort jag får nästa köttleverans fortsätta med att göra tork nummer tre! 😀 Tack Monica!

  • Monica Svensson 27 mars 2017 at 19.24 Permalink

   Du är en riktig proffstorkare, Christer! Verkligen intressant att du berättar och delar med dig. I handboken står det att man ska torka max 5 kg på 10 ollor. Det betyder 2,5 kg på 5 ollor om man ska tänka att höjden också har betydelse. Kött är ju ganska kompakt också.
   Återkom gärna med fler tips.

   • Christer 27 mars 2017 at 21.19 Permalink

    Tack Monica för snälla ord! Med den ringa erfarenhet jag har än så länge (dock aktiv på några sidor i ämnet) tycker jag nog att handskas man med rått kött får torktiden inte bli för lång, således mindre kött, mindre antal ollor. Och i mitt fall – max 4 ollor och max 2.4 kg kött, vilket egentligen blev för mycket kött. Dock kör jag snart innanlår igen! Således, om man t ex ska göra “Pemmikan”, en ursprungligen indiansk blandning som var sk överlevnadsmat redan under världskrigen, håller sig i rumstemperatur lääänge om man gör rätt (OBS!) , och där man hittat fullt ätbar sådan föda nyligen sedan ca 50 år tillbaka! Men då gäller att hålla tungan rätt i mun och ha Monicas tork rätt lastad!
    Alltså: Strimla köttet TVÄRS muskelriktningen så att köttet ingenstans blir tjockare än 4 millimeter (max 10 mm breda) och inga längre köttbitar än 5 centimeter. Torka i Monica-torken på 54 grader (inte en grad mer!) tills det är så knastertorrt att det går lätt att bryta. Svalna. Värm ister/talg på medelhög värme /skärs i kuber på ca 15 millimeter) i en gryta. Rör i början minst en gång /minut, och efter 10-20 minuter varannan minut. När det hela börjar smälta (ca en timma) sänker du temperaturen och fortsätter att röra tills du bara har smält talg/ister i kastrullen med resterna av kuberna simmandes runt på ytan. Det ska då vara så låg temperatur att det inte kokar utan möjligen bubblar lite lätt. Sila upp de fasta partiklarna(, salta dem, lägg på ett fat med hushållspapper – och du har ett gott snacks! ) Låt det smälta fettet, som nu är genomskinligt, svalna till under 40 grader. Samtidigt kör du de torkade köttbitarna i en rejäl mixer, så att det blir till ett mjöl. Tar en stund, överlasta inte. Därefter väger du ingredienserna, och ska ha lika mycket torkat köttpulver VIKTMÄSSIGT som du har smält talg (ser ut som skirat smör, och bottensatsen ska INTE med). Blanda hastigt ihop det hela i en bunke, forma kakor (lägg i kakformar? Forma med händerna? etc) , och vira in i bakplåtspapper, och utanpå detta aluminiumfolie så det blir snygga kakor. Har du vakuum-maskin är det pluspoäng! Förvara i t ex frysen, och du har en hållbar nödproviant som när frysen lägger av håller åtminstone ett par år i rumstemperatur! Dock: Nyckelordet är HYGIEN! Således plasthandskar, både kött och ister bör ha varit frysta innan, rena knivar, ollor körda i diskmaskin på rätt temperatur, inget petande med fingrar någonstans osv. – Därefter har du en färdig produkt som du kan leva länge och väl på vid t ex vildmarksliv, när strömmen går och allt står och flyter i frysen etc. Kan ätas rakt av, eller om man har några grönsaker och ska koka en soppa slänga ner i finalen. Pemmikan bör dock inte kokas, då näring-vitaminer etc försvinner. – Ungefär så Monica, som jag lovade Dig! Ska strax testa en vecka att bara leva på Pemmikan, men får just nu ligga lite lågt då jag har knäckt ett revben och läkaren idag inte var så där nådig… :-O Så nu gäller att kolla upp att ev benflisor inte punkterat lungsäcken, då jag fått en rejäl blödning i bröstkorgen… – Men nu hr vi i varje fall mat!!! 😀

 2. Malin Mobrandt 25 juni 2015 at 14.17 Permalink

  Underbart! Nu läste du allt mina tankar. Hur skiljer sig en varmluftsugn från en vanlig ugn?

  • Monica Svensson 25 juni 2015 at 14.44 Permalink

   Hej Malin! Jag tror att man klarar sig med några färre grader i en varmluftsugn. Men nu har jag provat att göra tjälknöl i både min gamla, traditionella ugn och min nya, som är en varmluftsugn. Jag har använt ungefär samma gradantal och det fungerade i alla fall.
   Men när det gäller temperaturen på torken tror jag inte man behöver ha mer än 50 grader.
   Det här är ju mina egna experiment, så man måste nog prova sig fram själv också.

Kommentera

** FRI FRAKT I WEBSHOPEN FÖR ORDRAR ÖVER 800 KRONOR ** Avvisa