En riktig raritet

Mykocalia sphagneti, kärrnästsvamp2Det väckte viss uppståndelse när det stod klart att jag hade hittat Mycocalia sphagneti, kärrnästsvamp. De cirka 50 fruktkropparna var knappt en halv millimeter stora och i alla stadier.

En riktig raritet råkade jag stöta på under mykologiveckan i Timrå 2014.

Vi var en grupp ledd av Magnus Andersson som besökte Spångsjöberget i Vällingsjö urskog i Sollefteå. Det blev en längre dagsresa än normalt, men den visade sig vara värd varenda minut.

Lapptickor
Vi gick in i skogen på ett ställe där vi ganska snabbt stötte på en bäck med väldigt låg vattennivå. Efter att ha krupit omkring en låga med lapptickor, Amylocystis lapponica, som visade sig vara ovanligt svåra att fotografera, gick jag längs bäcken och upp och ner för bäckslänten för att samla några Cortinariusarter i Dermocybesläktet.

Ögonskål
Så fick jag syn på en ögonskål, Scutellinia sp, som alltid drar åt sig blickarna. Jag tyckte jag såg något mer på den och började fotografera den på mycket nära håll.
Det var då som jag råkade se en liten pinne bredvid och på den pinnen växte något som jag inte kunde förstå vad det var. Sådant tar man med tillbaka till arbetslokalen. Har man tur, har någon tid att hjälpa till med artbestämningen.

Kärrnästsvamp
Det väckte viss uppståndelse när det stod klart att jag hade hittat Mycocalia sphagneti, kärrnästsvamp. De cirka 50 fruktkropparna var knappt en halv millimeter stora och i alla stadier.
Det visade sig sedan att detta var det fjärde fyndet – i världen!
Två fynduppgifter finns från England 1963 och 1991, och så har Mikael Jeppson hittat den en gång, 1977 i Trollhättan.

Läs mer
För den som vill läsa mer finns det en artikel i Svensk Mykologisk Tidskrift, volym 35, nr 3-2014, sid 55 – 59.

Mykocalia sphagneti, kärrnästsvamp