Vinterplocka och laga soppa

Jag brukar säga att det går att hitta matsvamp året runt och här kommer ett tips på mumsig soppa gjord av vinterskivling.

För att lära dig hur vinterskivlingen (och annan svamp) ser ut, använd en bra svampbok eller läs information via webbplatsen Svampguiden – här är sidan om vinterskivling »

Hitta vinterskivling i Sverige
Vinterskivlingen kan man vanligtvis hitta så här års i den södra halvan av Sverige. Här i Hälsingland har jag hittat den på många olika ställen.

”Den växer på stammar, stubbar och stockar av lövträd under senhöst och milda vintrar. Endast hattarna används.” (Källa: svampguiden.se)

Hitta och skära loss
När du är säker på att du hittat vinterskivling, skär av hattarna på den för att ta med hem (det är bara hattarna som vi tillagar och äter).
Kolla noga så att inga larver finns i hatten. Det gör inget att du delar svampen för att kontrollera att den är fin, den går utmärkt att användas både i småbitar eller som hela hattar för att stekas till vår goda soppa 😉

Förberedelser
Skär eventuellt svampen i mindre bitar för att kontrollera att den är helt ren från larver. Om du ska äta med någon som är känslig för stora bitar, finhacka för deras skull. Kom ihåg att svampen kommer att krympa i storlek när du steker den när vätskan som är i svampen dunstar bort.

Tillagning
Låt den delade svampen svettas försiktigt i låg värme i stekpannan först så att den blir lite torr. Då är det lättare att få fin yta på den när man steker. Höj värmen och tillsätt smör eller vegetabiliskt fett. Var försiktig så att svampen inte bränns vid. Om du önskar, tillsätt lite finhackad eller riven schalottenlök eller gul lök.
När svampen fått stekyta, tillsätt grädde eller vegetabiliskt alternativ och en buljong eller fond för extra smak. Låt soppan puttra tills den fått rätt konsistens för soppa. (Tips: Om soppan blir för tjock – använd den som sås till pasta, ris, potatis eller rostade grönsaker.)

Färdig?
Tillsätt lite persilja och några sockerärter eller någon annan mindre grönsak eller ört för färgens skull och smaka av med salt, peppar eller andra kryddor som du föredrar. Om det blev en god soppa; servera stekt bröd till. Vinterfestligt!

Vinterskivling i miljö och glada plockare.