Min dröm blev FUNGIE™

Nu har jag gått i mål! Äntligen kan jag presentera den produkt som jag har planerat för och arbetat med så länge. Det är egentligen inga konstigheter – de flesta som känner mig vet vad jag strävat efter:

Jag vill erbjuda torkad matsvamp som hanterats enligt alla regler: Plockning, rensning, torkning, packning och försäljning som ger den höga kvalitet jag eftersträvar. Resultatet är FUNGIE™.

Godkänd livsmedelsanläggning
Tidigare försäljning av torkad matsvamp gjorde jag med tillstånd från en enskild inspektör här i Bollnäs kommun. När hon gick bort anade jag att det inte skulle hålla, så därför lade jag ner försöken. Samtidigt – vartefter tiden gått har jag lärt mig så mycket mer om hur man behandlar svamp för att få bra produkter. Efter kontakt med Livsmedelsverkets experter på regelverk om försäljning av torkad svamp skickade jag in min anmälan varpå livsmedelsanläggningen registrerades, riskklassades och kontrolleras nu av kommunen.

Plockning
När allt var klart och kontrollerat påbörjade jag plockningen. Två säsonger, 2019 och 2020, har jag haft på mig att plocka. Det har inte varit lätt med tanke på hur torrt vi har haft det. Men jag har i all fall fått ihop en del arter, små serier, som jag nu kan erbjuda till försäljning.

Form och funktion
Förpackningarna är framtagna av Jörgen Nordqvist på den grafiska designbyrån Ouch. Jörgens senaste uppdrag var som AD för Naturskyddsföreningens kampanj Tyst skog (med de gul-svarta banden). Min tanke är att beställaren i webbshopen får även en snygg presentkartong vid leveransen. Svamppåsen, inlindad i custom wrapping läggs i lådan och sänds till kunden i en e-handelspåse.

Målet är inte att sälja mängder av FUNGIE™. Viktigast för mig är att erbjuda produkter av hög kvalitet och med ett pris som är realistiskt med tanke på kostnader för arbete, material, regelverk och svenska skatter. När du hittar torkad matsvamp i butik i Sverige så är den sällan tyvärr varken plockad eller hanterad i Sverige under dessa förutsättningar.

SUGEN PÅ ATT LAGA MAT MED SVAMP ELLER GE TILL EN VÄN?
Kolla in FUNGIE™ på sidan med alla våra matsvampar »