2019 – vilket spännande svampår!

Tänk så förundrad och glad man kan bli när man är intresserad av svampar. Jag sitter just nu och tänker igenom 2019 och vad jag har lärt mig under året. Kunskap kan med åren bli flyktig, men genom att bilderna finns kvar så kanske man kommer ihåg bättre.

Hemmavid
Redan 3 juni gjorde jag ett fynd av en art jag inte ens visste fanns. Rödling (Entoloma) eller tråding (Inocybe)? Den djupa färgen och en liten ljusare hattkant gjorde att någon spindling (Cortinarius) for genom huvudet med det släppte jag direkt. Annars har jag svårt att se skillnad på vissa spindlingar och trådingar. Eftersom jag tyckte skivorna såg rödaktiga ut misstänkte jag dock någon rödling. Fick hjälp på Svamp-klapp av Susanne Hernqvist. Hon visste att jag hittat sommarspindling (Cortinarius vernus). Det var ett riktigt trevligt fynd. Samma dag hittade jag också sipprost (Tranzschelia anemones) som jag började bekanta mig med.

Sommarspindling, Cortinarius vernus   Sipprost, Tranzschelia anemones

 

Den 23 augusti for jag ut en sväng med Lotta Nordqvist för att plocka brokspindling (Cortinarius boralis). Det fanns mängder. Men jag hittade också stor blodspindling (Cortinarius phoeniceus) i jätteformat. Dessutom visade det sig vara en skog med riktigt rara arter. Hittade både rosenticka (Fomitopsis rosea) och svart taggsvamp (Phellodon niger). Hittade också smal svampklubba (Tolypocladium ophioglossoides), och några gula fingersvampar som jag ännu inte har fått hjälp med att artbestämma. Samma dag hittade jag gifthätting (Galerina marginata) och sotvaxing (Hygrophorus camarophyllus). Vad glad man blir efter en sådan utflykt. Ännu gladare blev jag när Lotta kom ut från skogen med busksvamp (Thelephora palmata) i tröjan, på magen. Hon ville nog inte blanda dem med matsvamparna!

Brokspindling  Smal svampklubba  Svart taggsvampGifthätting  Sotvaxing  Lotta och busksvamp

Svampträffen i Malmköping
Svampträffen i Malmköping blev så spännande. Att träffa alla som man bara har socialicerats med på Facebook. Det går inte att räkna upp alla goa, glada och kunniga människor som jag träffade där. De fynd jag minns bäst så här i backspegeln är sydlig kantmusseron (Tricholoma sejunctum s. str.), panterflugsvamp (Amanita pantherina), oxtungsvamp (Fistulina hepatica), gyllensopp (Aureoboletus gentilis) och mjölskivling (Clitopilus prunulus) – ja, jag har ju aldrig lärt mig att plocka mjölskivling, men nu kan jag nog den också.

Sydlig kantmusseron  Panterflugsvamp  OxtungssvampGyllensopp  Mjölskivling

Mykologiveckan 2019 i norra Västergötland
Mykologiveckan i år blev verkligen en höjdare för mig. Dels hittade jag olivspindling (Cortinarius venetus), svart trumpetsvamp (Craterellus cornucopioides), luddticka (Onnia tomentosa) och slöjröksvamp (Lycoperdon mammiforme) alldeles själv. Fynden av luddtickan och slöjröksvampen var premiär för mig, har aldrig sett dem tidigare i verkliga livet. Men nu, så … Och vilka mängder det var. Riktigt glädjerus kände jag. Vid samlingen var jag så stolt, så stolt. Trodde jag var ensam om de fynden, men det visade sig att de flesta hade hittat de här två arterna. Fantastiskt i alla fall!

Luddticka  Slöjröksvamp  Kruskantarell, Craterellus sinuosusKantarellmussling, Plicaturopsis crispa  Cortinarius largus, lundspindling  Spinnfingersvamp, Lentaria byssiseda

Mykologiveckan 2019 blev ett minne att hålla närmast hjärtat. Tänk vad många olika arter jag lärde mig av alla andra deltagare: kruskantarell (Craterellus sinuosus), kantarellmussling, (Plicaturopsis crispa), lundspindling (Cortinarius largus) och spinnfingersvamp (Lentaria byssiseda). Dessutom någon svamp som jag aldrig fick artad. Glömde att man inte tar för unga svampkroppar, då det inte finns några mogna sporer att mikroskopera!

Mer hemmavid
När jag nu påminns kommer flera äventyr runt Långvind och Lindefallet i tankarna. Dels de utflykter jag har gjort med Kungsgårdens gäster och dels alla härliga äventyr med käre vännen Alf Pallin.

Vad roligt jag har haft. Vad rik jag känner mig!